Siirry sisältöön

KTK Tekniikan Asiantuntijat ry on erittäin huolissaan HUS:n tukipalveluiden mahdollisesta heikkenemisestä

HUS:n yhtymähallituksen päätös aloittaa valtavat yt-neuvottelut aiheuttaa epävarmuutta ja jaksamisongelmia HUS-yhtymän työntekijöissä. KTK Tekniikan Asiantuntijat on erittäin huolissaan siitä, mitä henkilöstövähennykset tukipalveluista tarkoittavat potilastyölle.

KTK ry:n jäseniä työskentelee HUS:ssa mm. lääkintätekniikassa sekä puhtaanapito- ja ruokapalveluissa. Jos henkilökuntaa vähennetään, laitteiden huolto ja korjaus viivästyvät, infektioiden torjunta vaarantuu merkittävästi ja työt kasaantuvat hoitajille. Toiminnot vaikuttavat siis suoraan potilaiden hoitoon ja potilasturvallisuuteen.

– Nämä tukipalvelut ovat elintärkeä osa potilaan hoitoketjua ja mahdollistavat lääkäreille ja hoitajille hyvät puitteet potilaan hoidolle, huomauttaa KTK:n puheenjohtaja Sari Estilä.

Resurssileikkaukset lääkintälaitehuollosta saattavat näkyä esimerkiksi siinä, että sädehoitolaitteet eivät ole käytössä koko kapasiteetillaan ja hoito voi viivästyä. Leikkaussalissa esimerkiksi tähystyslaitteen akuutti ongelma vaatii välitöntä apua laitehuollosta, ja jos sitä ei henkilökuntavajeen vuoksi ole saatavilla, voidaan joutua siirtymään tähystysleikkauksesta perinteiseen ja kalliimpaan leikkaukseen. Tämä tuo omat lisäkustannuksensa yhteiskunnalle – ja potilaan toipumiselle.

Laki lääkinnällisistä laitteista 719/2021 määrää, että lääkintälaitetta saa asentaa, huoltaa ja korjata vain henkilö, jolla on tarvittava ammattitaito ja asiantuntemus. Tästä johtuen perehdytysaika vie 1–2 vuotta riippuen henkilön taustasta. Uusia ammattilaisia ei siis ole kovin helppo löytää. Jo ennen yt-neuvotteluita voimassa ollut rekrytointikielto on näkynyt lääkintälaitehuollon työssä, kun pois lähteneiden tilalle ei ole voitu palkata uusia tekijöitä.

Potilashoitoon kuuluu myös sujuva ja laadukas puhtaanapito- ja ruokahuolto, jolla varmistetaan, että kaikki saavat heidän hoitoaan tukevaa ravintoa ja potilaspaikat ovat hygieenisiä. KTK ry korostaa, että sairaalat eivät toimi ilman näidenkään toimintojen ammattilaisia.

Tilanteessa, jossa esimerkiksi leikkausosastolla ei ole puhtaanapitoa tai se on alimitoitettua, leikkauksia ei voida suorittaa tai ne hidastuvat merkittävästi. Potilaspaikkojen puhtaus on tärkeässä roolissa infektioiden leviämisen torjunnassa.

-HUS:n jukolainen pääluottamusmies Tanja Salomaa muistuttaa, että puhtaanapidon tarve ei häviä mihinkään henkilökuntaa vähentämällä vaan tehtävät siirtyvät viime kädessä hoitajien vastuulle ja ovat pois muusta potilastyöstä.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Sari Estilä, puh. 045 310 6797

Sinua voisi kiinnostaa myös

JUKO: Akavalaiset sote-liitot järkyttyivät HUSin päätöksestä aloittaa jättimäiset yt-neuvottelut: ”Tämä on järjestöjen hätähuuto”

– Tämä on järjestöjen hätähuuto, toteaa JUKOn toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen kahdentoista akavalaisen sosiaali- ja terveysalan ammattiliiton ja niiden neuvottelujärjestön ulostulosta. Liitot ovat erittäin huolestuneita Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaavan HUS-yhtymän henkilöstön työssäjaksamisesta ja edellyttävät toimivalta johdolta nopeita ja konkreettisia toimenpiteitä työhyvinvoinnin parantamiseksi. HUSin hallitusta järjestöt muistuttavat siitä, että suunnitelma jopa tuhannen työntekijän vähentämiseksi vaikuttaa väistämättä valmiuteen tuottaa

JUKO: Sote-alan ammattilaisille uusia palkkaryhmiä

Pääsopijajärjestöt JUKO, Sote, JAU ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen sosiaali- ja terveydenhuollon palkkauksen kehittämiseksi. Sopijapuolten hyväksymä neuvottelutulos koskee sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimusta (SOTE-sopimus). Sote-alan ammattilaisille neuvottelutulos tuo uusia palkkaryhmiä, joiden avulla pystytään kehittämään alan palkkausjärjestelmää ja palkkausta. Neuvotteluissa saatiin aikaan raamit, joiden mukaan SOTE-sopimuksen eri tehtäväkokonaisuudet sijoittuvat viiteen palkkausliitteeseen, joiden

Kunta- ja hyvinvointialueiden sopimusaloilla on päästy sopimukseen 1.2.2024 keskitettyjen järjestelyerien jaosta

Sopimuskorotukset vuonna 2024 Kunta- ja hyvinvointialueiden sopimusaloilla on päästy sopimukseen 1.2.2024 keskitettyjen järjestelyerien jaosta. Sopimusten sisältö poikkeaa jonkin verran sopimusaloittain. TS: Terveystarkastajat siirtyvät toimistotyöaikaan 1.6.2024 alkaen Keskitetyn järjestelyerän käytön yhteydessä sovittiin, että terveystarkastajiin ja terveystarkastajia vastaavilla nimikkeillä oleviin viranhaltijoihin/työntekijöihin noudatetaan 1.6.2024 alkaen KVTESin työaikaluvun 8 §:n mukaisen toimistotyöajan määräyksiä. KVTESin liitteen 18 mukaisia työaikamääräyksiä sovelletaan

JUKOn toiminnanjohtajaksi on valittu Jouni Vattulainen

Oikeustieteen kandidaatti (OTK) Jouni Vattulainen on nimitetty 35:tä akavalaista julkisalojen ammattiliittoa ja 200 000:ta palkansaajaa työmarkkinaneuvotteluissa edustavan JUKOn toiminnanjohtajaksi. Vattulainen on työskennellyt JUKOssa useita vuosia muun muassa kunta- ja hyvinvointialueen sektorin neuvottelupäällikkönä ja juristina. Järjestön va. toiminnanjohtajana hän on toiminut helmikuusta 2024. – Olen ylpeä voidessani tehdä työtä julkisalojen edunvalvonnan hyväksi. On mahtavaa edustaa korkeasti koulutettuja asiantuntijoita,