Siirry sisältöön

JUKO: Akavalaiset sote-liitot järkyttyivät HUSin päätöksestä aloittaa jättimäiset yt-neuvottelut: ”Tämä on järjestöjen hätähuuto”

– Tämä on järjestöjen hätähuuto, toteaa JUKOn toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen kahdentoista akavalaisen sosiaali- ja terveysalan ammattiliiton ja niiden neuvottelujärjestön ulostulosta.

Liitot ovat erittäin huolestuneita Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaavan HUS-yhtymän henkilöstön työssäjaksamisesta ja edellyttävät toimivalta johdolta nopeita ja konkreettisia toimenpiteitä työhyvinvoinnin parantamiseksi.

HUSin hallitusta järjestöt muistuttavat siitä, että suunnitelma jopa tuhannen työntekijän vähentämiseksi vaikuttaa väistämättä valmiuteen tuottaa veronmaksajille tasalaatuisia sote-palveluja, vaikka vähennysten kohteena olisi muu kuin välitöntä potilastyötä tekevä henkilöstö.

– Hoitoketjun minkä tahansa näkyvän tai sen taustalla toimivan osan heikentäminen harkitsemattomilla henkilöstöleikkauksilla johtaa siihen, että hoitamatta jääneistä sairauksista aiheutuu haittaa yksilöille, joissain tapauksissa koko kansanterveydelle, mutta aina lisää kustannuksia yhteiskunnalle, liitot huomauttavat.

Jo tällä hetkellä lähes joka neljäs potilas HUSin alueella on odottanut pääsyä hoitoon yli puoli vuotta.

HUS on ilmoittanut, että neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen lokakuun loppuun mennessä ja että se tavoittelee pysyviä 50 miljoonan euron säästöjä henkilöstä. JUKO odottaa, että työntekijöiden vähentämiseen tähtäävissä neuvotteluissa käydään läpi kaikki vaihtoehdot irtisanomisten välttämiseksi.

– Seuraamme JUKOssa liittojemme kanssa neuvottelujen etenemistä. Rakentavat ja eteenpäin katsovat ratkaisut ovat nyt tarpeen. Henkilöstöllä on tieto ja näkemys keinoista, joilla iskuja voidaan välttää tai vähintäänkin lieventää, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn Vattulainen painottaa.

Jukolaiset/akavalaiset sote-liitot hyvinvointialueilla ja HUSissa

  • Akavan sairaanhoitajat ja Taja Ry
  • KTK Tekniikan Asiantuntijat
  • Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu
  • Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia
  • Suomen Farmasialiitto
  • Suomen Fysioterapeutit
  • Suomen Hammaslääkäriliitto
  • Suomen Lääkäriliitto
  • Suomen Terveydenhoitajaliitto
  • Suomen Toimintaterapeuttiliitto
  • Suomen Työterveyshoitajaliitto
  • Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut

Sinua voisi kiinnostaa myös

KTK Tekniikan Asiantuntijat ry on erittäin huolissaan HUS:n tukipalveluiden mahdollisesta heikkenemisestä

HUS:n yhtymähallituksen päätös aloittaa valtavat yt-neuvottelut aiheuttaa epävarmuutta ja jaksamisongelmia HUS-yhtymän työntekijöissä. KTK Tekniikan Asiantuntijat on erittäin huolissaan siitä, mitä henkilöstövähennykset tukipalveluista tarkoittavat potilastyölle. KTK ry:n jäseniä työskentelee HUS:ssa mm. lääkintätekniikassa sekä puhtaanapito- ja ruokapalveluissa. Jos henkilökuntaa vähennetään, laitteiden huolto ja korjaus viivästyvät, infektioiden torjunta vaarantuu merkittävästi ja työt kasaantuvat hoitajille. Toiminnot vaikuttavat siis suoraan

JUKO: Sote-alan ammattilaisille uusia palkkaryhmiä

Pääsopijajärjestöt JUKO, Sote, JAU ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen sosiaali- ja terveydenhuollon palkkauksen kehittämiseksi. Sopijapuolten hyväksymä neuvottelutulos koskee sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimusta (SOTE-sopimus). Sote-alan ammattilaisille neuvottelutulos tuo uusia palkkaryhmiä, joiden avulla pystytään kehittämään alan palkkausjärjestelmää ja palkkausta. Neuvotteluissa saatiin aikaan raamit, joiden mukaan SOTE-sopimuksen eri tehtäväkokonaisuudet sijoittuvat viiteen palkkausliitteeseen, joiden

JUKOn toiminnanjohtajaksi on valittu Jouni Vattulainen

Oikeustieteen kandidaatti (OTK) Jouni Vattulainen on nimitetty 35:tä akavalaista julkisalojen ammattiliittoa ja 200 000:ta palkansaajaa työmarkkinaneuvotteluissa edustavan JUKOn toiminnanjohtajaksi. Vattulainen on työskennellyt JUKOssa useita vuosia muun muassa kunta- ja hyvinvointialueen sektorin neuvottelupäällikkönä ja juristina. Järjestön va. toiminnanjohtajana hän on toiminut helmikuusta 2024. – Olen ylpeä voidessani tehdä työtä julkisalojen edunvalvonnan hyväksi. On mahtavaa edustaa korkeasti koulutettuja asiantuntijoita,

KTK:n jäsenpalvelun ja työsuhdeneuvonnan kesäaukioloajat

KTK:n jäsenpalvelussa alkavat kesäaukioloajat juhannuksen jälkeen. Puhelinpalvelu numerossa 09 4257 7490 palvelee maanantaina 24.6. ja keskiviikkona 26.6. klo 10–12maanantaina 1.7. ja keskiviikkona 3.7. klo 10–12 Jäsenpalvelu on suljettu 4.7.–29.7.2024. Tuona aikana luemme sähköposteja satunnaisesti. Turvan vakuutuksista voit lukea jäsensivuilta tai Turvan sivuilta. Jos joudut sairaalahoitoon ulkomailla tai hoitolaitoksen kanssa tulee ongelmia esim. laskutusasioissa, ota yhteys